Jak wzmocnić odporność organizmu?

Odporność naszego organizmu możemy wzmacniać każdego dnia. Styl życia odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu silnej odporności. Właściwe nawyki i wybory życiowe mogą znacząco wpłynąć na naszą zdolność do zwalczania infekcji i chorób.

Codzienne działania, które poprawiają odporność:

✅ Zdrowa dieta
✅ Aktywność fizyczna
✅ Na świeżym powietrzu
✅ Odpowiedni ubiór
✅ Dbanie o właściwy sen.

Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Co zatem jeść, aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w okresie jesienno-zimowym, aby uniknąć infekcji?

KISZONKI 🥒

Wspierają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz odbudowują naturalną mikroflorę bakteryjną. Korzyści z jedzenia kiszonek jest naprawdę wiele! Są naturalnym probiotykiem, wspomagają trawienie, wzmacniają odporność i zapobiegają zakażeniom rotawirusowym.

PRODUKTY DOSTARCZAJĄCE BIAŁKA 🥚🍗

Białka są niezbędnym składnikiem pokarmowym. Bez ich obecności nie jest możliwy prawidłowy rozwój i wzrost organizmu, odporność na choroby ani gojenie się ran.

Białko pełni też ważną funkcję w przypadku układu immunologicznego – wchodzi w skład ciał odpornościowych. To składnik niezbędny dla wielu procesów życiowych, pełni funkcję nośnika witamin czy składników mineralnych i przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi.

>> Warto wiedzieć, że spośród makroskładników pokarmowych, to białko w największym stopniu wpływa na uczucie sytości.

MIÓD 🍯

Regularne spożywanie miodu przez cały rok sprawi, że wzmocnisz odporność, dzięki temu organizm będzie skuteczniej walczył z bakteriami, wirusami i grzybami.

Miód stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Ponadto ułatwia asymilację i trawienie składników odżywczych.

WARZYWA CEBULOWE 🧄

Warzywa cebulowe, czyli cebula, czosnek, por i szczypiorek są dobrym źródłem siarczków organicznych. Zawierają one także witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B i składniki mineralne. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

IMBIR 🔥

Imbir jest bogaty w witaminy, minerały, aminokwasy, które wspierają zdrowie. Zawiera dużą zawartość olejków eterycznych, które działają na nas w sposób rozgrzewający. Poprawia odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, takie jak kaszel, katar, ból mięśni i stan zapalny.

WITAMINA D3 ☀️

Witamina D3 odgrywa ważną rolę w regulacji funkcji układu odpornościowego. Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina ta znacząco wpływa na odporność.

Do produktów żywnościowych zawierających pewne ilości witaminy D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). W okresie jesienno-zimowym wszyscy jesteśmy narażeni na jej niskie stężenie we krwi, dlatego suplementacja witaminy D powinna być koniecznością.



WARZYWA I OWOCE

Są źródłem licznych składników mineralnych i witamin. Odpowiednie dostarczanie tych składników zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten.

 

 

 

 

FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE 🥛

Jogurt, kefir, maślanka – podobnie jak kiszonki, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Ich regularne spożywanie może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit. Pożyteczna flora bakteryjna jelit jest niezbędna do zdrowego funkcjonowania całego organizmu.

RYBY MORSKIE 🐟

Ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają ważną rolę w kształtowaniu odporności. Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi.

Aby dostarczyć do organizmu wystarczających ilości kwasów omega-3, w jadłospisie należy uwzględnić: sardynki, łososia, makrele, śledzie i tuńczyka oraz olej lniany i rzepakowy.

ZINCAS® MAX C+D3 (suplement diety) dostarcza cynk, witaminę D i witaminę C, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Suplement diety ma za zadanie uzupełnić codzienną dietę w witaminy i minerały, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć w codziennym jadłospisie.

Wskazaniem do stosowania suplementu diety Zincas® Max C+D3 jest uzupełnienie codziennej podaży cynku, witaminy D oraz witaminy C.

☀️ Cynk, witamina D i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
☀️ Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
☀️ Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

W skład 1 tabletki suplementu diety wchodzi 15 mg (150% RWS) cynku oraz 100 mg (125% RWS) witaminy C, a także 50 µg (2000 IU; 1000% RWS) witaminy D.

OSTRZEŻENIA I INFORMACJE

Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. W okresie ciąży lub karmienia piersią decyzję o stosowaniu skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Nie stosować w przypadku niewydolności nerek, kamicy nerkowej lub nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Decyzję o równoczesnym stosowaniu innych preparatów zawierających cynk lub witaminę D należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

 

Dowiedz się więcej o Zincas MAX C+D3

Podziel się: