Królowa Jesieni – Dynia

Króluje na wystawach sklepowych i w naszych domach jako halloweenowa dekoracja. Dynia to uniwersalne warzywo, a z jej miąższu możemy wyczarować pożywne zupy, wspaniałe ciasta i pyszne przetwory. 😋

DYNIA MA MNÓSTWO CENNYCH WŁAŚCIWOŚCI

✅ Niska kaloryczność – 100 g miąższu dyni to jedynie 34 kcal. Zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, dobrze sprawdzających się w diecie odchudzającej

✅ Dobre źródło błonnika pokarmowego (2,8 g/100g), który pozwala na dłużej zachować sytość, jak również zapobiec zaparciom.

✅ Poprawia wzrok i stan skóry – dzięki zawartości witaminy A pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

✅ Dynia bogata jest w potas, który reguluje ciśnienie krwi, a tak że utrzymuje równowagę elektrolitów w organizmie po np. wymagających ćwiczeniach. 

✅ Jest całkowicie pozbawiona sodu, który może negatywnie wpływać na leczenie nadciśnienia.

✅ Znajdziemy w niej jeszcze wiele innych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, selen czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.

❗️Dynia to warzywo o wysokim indeksie glikemicznym. (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków.

Dynia to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Co można zrobić z dynii?

  • Zupa dyniowa
  • Puree z dyni
  • Dyniowe placki
  • Chleb dyniowy
  • Ciasto dyniowe
  • Sałatka z dynią
  • Risotto z dynią
  • Marynowana dynia

Zachęcamy do spróbowania Zupy Dyniowej na mleku kokosowym z imbirem.

 

Składniki (na 4 porcje)

  • cebula duża – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • imbir – kawałek 3 cm
  • dynia hokkaido – 1 duża lub 2 średniej wielkości
  • ziemniaki – 4 szt.
  • pietruszka – 2 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • mleko kokosowe – 400 ml
  • masło orzechowe – 3 łyżki
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 0.5 łyżeczki
  • cynamon – 0.5 łyżeczki
  • dodatkowo szczypta kardamonu oraz sól i pieprz.

Przygotowanie

1. Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

3. Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.

4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

5. Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.

6. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.

7. Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.

8. Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.

9. Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.

10. Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.

11. Całość zmiksować na aksamitny krem.

12. Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.

Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i mocno sycąca.

Dynia jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa! Bogata w błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że jest świetnym dodatkiem do zdrowej diety.

Podziel się: