Odporność naszego organizmu możemy wzmacniać każdego dnia. Styl życia odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu silnej odporności. Właściwe nawyki i wybory życiowe mogą znacząco wpłynąć na naszą zdolność do zwalczania infekcji i chorób.
Codzienne działania, które poprawiają odporność:
✅ Zdrowa dieta
✅ Aktywność fizyczna
✅ Na świeżym powietrzu
✅ Odpowiedni ubiór
✅ Dbanie o właściwy sen.
Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Co zatem jeść, aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w okresie jesienno-zimowym, aby uniknąć infekcji?
Wspierają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz odbudowują naturalną mikroflorę bakteryjną. Korzyści z jedzenia kiszonek jest naprawdę wiele! Są naturalnym probiotykiem, wspomagają trawienie, wzmacniają odporność i zapobiegają zakażeniom rotawirusowym.
Białka są niezbędnym składnikiem pokarmowym. Bez ich obecności nie jest możliwy prawidłowy rozwój i wzrost organizmu, odporność na choroby ani gojenie się ran.
Białko pełni też ważną funkcję w przypadku układu immunologicznego – wchodzi w skład ciał odpornościowych. To składnik niezbędny dla wielu procesów życiowych, pełni funkcję nośnika witamin czy składników mineralnych i przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi.
>> Warto wiedzieć, że spośród makroskładników pokarmowych, to białko w największym stopniu wpływa na uczucie sytości.
Regularne spożywanie miodu przez cały rok sprawi, że wzmocnisz odporność, dzięki temu organizm będzie skuteczniej walczył z bakteriami, wirusami i grzybami.
Miód stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. Ponadto ułatwia asymilację i trawienie składników odżywczych.
Warzywa cebulowe, czyli cebula, czosnek, por i szczypiorek są dobrym źródłem siarczków organicznych. Zawierają one także witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B i składniki mineralne. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Imbir jest bogaty w witaminy, minerały, aminokwasy, które wspierają zdrowie. Zawiera dużą zawartość olejków eterycznych, które działają na nas w sposób rozgrzewający. Poprawia odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, takie jak kaszel, katar, ból mięśni i stan zapalny.
Witamina D3 odgrywa ważną rolę w regulacji funkcji układu odpornościowego. Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina ta znacząco wpływa na odporność.
Do produktów żywnościowych zawierających pewne ilości witaminy D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). W okresie jesienno-zimowym wszyscy jesteśmy narażeni na jej niskie stężenie we krwi, dlatego suplementacja witaminy D powinna być koniecznością.
Są źródłem licznych składników mineralnych i witamin. Odpowiednie dostarczanie tych składników zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten.
Jogurt, kefir, maślanka – podobnie jak kiszonki, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Ich regularne spożywanie może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit. Pożyteczna flora bakteryjna jelit jest niezbędna do zdrowego funkcjonowania całego organizmu.
Ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają ważną rolę w kształtowaniu odporności. Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi.
Aby dostarczyć do organizmu wystarczających ilości kwasów omega-3, w jadłospisie należy uwzględnić: sardynki, łososia, makrele, śledzie i tuńczyka oraz olej lniany i rzepakowy.
ZINCAS® MAX C+D3 (suplement diety) dostarcza cynk, witaminę D i witaminę C, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Suplement diety ma za zadanie uzupełnić codzienną dietę w witaminy i minerały, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć w codziennym jadłospisie.
Wskazaniem do stosowania suplementu diety Zincas® Max C+D3 jest uzupełnienie codziennej podaży cynku, witaminy D oraz witaminy C.
☀️ Cynk, witamina D i witamina C pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
☀️ Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
☀️ Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
W skład 1 tabletki suplementu diety wchodzi 15 mg (150% RWS) cynku oraz 100 mg (125% RWS) witaminy C, a także 50 µg (2000 IU; 1000% RWS) witaminy D.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. W okresie ciąży lub karmienia piersią decyzję o stosowaniu skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Nie stosować w przypadku niewydolności nerek, kamicy nerkowej lub nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Decyzję o równoczesnym stosowaniu innych preparatów zawierających cynk lub witaminę D należy skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.