Króluje na wystawach sklepowych i w naszych domach jako halloweenowa dekoracja. Dynia to uniwersalne warzywo, a z jej miąższu możemy wyczarować pożywne zupy, wspaniałe ciasta i pyszne przetwory. 😋
✅ Niska kaloryczność – 100 g miąższu dyni to jedynie 34 kcal. Zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, dobrze sprawdzających się w diecie odchudzającej
✅ Dobre źródło błonnika pokarmowego (2,8 g/100g), który pozwala na dłużej zachować sytość, jak również zapobiec zaparciom.
✅ Poprawia wzrok i stan skóry – dzięki zawartości witaminy A pozytywnie wpływa na wzrok, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
✅ Dynia bogata jest w potas, który reguluje ciśnienie krwi, a tak że utrzymuje równowagę elektrolitów w organizmie po np. wymagających ćwiczeniach.
✅ Jest całkowicie pozbawiona sodu, który może negatywnie wpływać na leczenie nadciśnienia.
✅ Znajdziemy w niej jeszcze wiele innych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, selen czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: C i E, a także kwasu foliowego i niacyny.
❗️Dynia to warzywo o wysokim indeksie glikemicznym. (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków.
Zachęcamy do spróbowania Zupy Dyniowej na mleku kokosowym z imbirem.
1. Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
3. Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
5. Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia. Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
6. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
7. Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
8. Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
9. Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
10. Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
11. Całość zmiksować na aksamitny krem.
12. Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.
Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i mocno sycąca.
Dynia jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa! Bogata w błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że jest świetnym dodatkiem do zdrowej diety.