Spadek odporności zwiększa podatność organizmu na choroby sezonowe, na przykład na grypę, czy przeziębienie. W efekcie łatwiej łapiemy infekcję, a jej przebieg jest bardziej ostry i trwa dłużej. Osłabienie układu immunologicznego może być spowodowane między innymi niedoborem cynku. Niestety, objawy tego niedoboru są niespecyficzne i niekiedy trudno je powiązać z naszym spadkiem odporności, a tym samym częstszym łapaniem infekcji.
Dlatego w codziennej diecie nie powinniśmy zapominać o odpowiedniej podaży tego mikroelementu, a w przypadku dużych niedoborów, rozważyć jego uzupełnienie.
Jednym z najważniejszych czynników stanowiących o jakości naszego życia jest niewątpliwie zdrowie nasze i naszych najbliższych. Idąc za ludową mądrością, że lepiej zapobiegać niż leczyć, powinniśmy szczególną uwagę przykładać do dbania o naszą odporność.
Dlatego, nie zapominajmy:
– o aktywności fizycznej,
– unikajmy stresu,
– dbajmy o dostateczną ilość snu
– zdrowo się odżywiajmy!
Szczególnie w okresach, w których jesteśmy narażeni na infekcje – spożywajmy więcej produktów, które wspierają naszą odporność, np. czosnek, cebula, miód, imbir, czy cytryny. Nie zapominajmy także o istotnym mikroelemencie jakim jest cynk, którego niedobór zaburza i osłabia pracę układu immunologicznego.