Przepisy z użyciem nasion

BABKI JAJOWATEJ

Zdrowie zaczyna się od jelit.

Siedzący tryb życia, praca zdalna, mniej ruchu. To wszystko sprzyja zaparciom.
Dlatego teraz szczególnie warto zadbać o zdrowie, stosując dietę bogatą w witaminy, minerały i błonnik. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na zdrowe dania z dodatkiem nasion babki jajowatej, która jest bardzo bogata w błonnik.

Zdrowa owsianka
2 porcje

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 10 migdałów
  • 10 nerkowców
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 4 łyżeczki Ispagul® S
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Orzechy i migdały zalej wrzątkiem, a płatki zimną wodą, dodaj sól i Ispagul® S, wymieszaj a następnie gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10 min. Przełóż owsiankę do dwóch miseczek, posyp orzechami, migdałami oraz owocami. Opcjonalnie polej miodem.

Orkiszowe naleśniki z owocami
2 porcje

Składniki:

  • 1 szklana mąki orkiszowej
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Ispagul® S
  • syrop klonowy • owoce leśne

Sposób przygotowania

Zmiksuj mąkę, mleko, jajko, oliwę oraz Ispagul® S. Na rozgrzanej patelni smaż okrągłe, płaskie placki. Połóż naleśniki na talerzach, polej syropem i posyp owocami.

Deser jogurtowy z owocami
2 porcje

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • szklanka owoców
  • 6 łyżek miodu
  • nasiona Ispagul® S
  • kilka orzechów

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z Ispagul® S i miodem. Przełóż do szklanych pucharków, na wierzchu ułóż owoce i orzechy. Przechowuj w lodówce maksymalnie 1 dzień.

Jasnozielona zupa-krem
4 porcje

Składniki:

  • brokuł
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ białej części pora
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki Ispagul® S
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, brokuł podziel na różyczki, resztę warzyw posiekaj. Na maśle podsmaż cebulkę na złoto, następnie dodaj pozostałe warzywa i chwilkę podsmaż, mieszając. Zalej całość bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj całość, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, dodaj Ispagul® S.

Pieczone warzywa korzenne
2 porcje

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • 2 łyżki Ispagul® S
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 220°C. Warzywa obierz, pokrój w słupki i włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop obficie oliwą, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Po wyjęciu z piekarnika, posyp Ispagul® S. Piecz ok. 25 minut.

Sałatka z gruszką
2 porcje

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 2 gruszki
  • miękki ser kozi
  • garść orzechów włoskich

Sos:

  • 2 łyżki Ispagul® S
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałatę poszarp na mniejsze kawałki, gruszkę pokrój na ćwiartki i ułóż na sałacie. Dodaj kozi ser i orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej sałatkę.