• Home
  • /
  • Pielęgnacja paznokci

Suplementy i kosmetyki na pielęgnację paznokci

Co robić, by mieć piękne paznokcie?

Ładne, zadbane paznokcie to ideał, do którego dąży każda kobieta. Panowie zwykle poświęcają tej kwestii znacznie mniej uwagi, ale nie powinni jej całkowicie lekceważyć. Paznokcie mówią wiele o kondycji całego organizmu. Ich łamliwość, zmiany kształtu czy koloru mogą świadczyć o toczących się procesach chorobowych. Jednak kobiece paznokcie najczęściej wyglądają niezdrowo w związku błędami popełnianymi przy ich pielęgnacji. Jak zatem dbać o paznokcie, by były zdrowe i mocne?

Jak wyglądają zdrowe paznokcie?

Paznokcie zbudowane są głównie z keratyny, czyli tej samej substancji białkowej, która stanowi budulec włosów czy naskórka. Zawierają także wodę, lipidy i wapń. Pierwotnie ułatwiały ludziom zdobywanie pożywienia. Obecnie pełnią przede wszystkim funkcję ochronną – osłaniają przed uszkodzeniami wrażliwe opuszki palców. Ułatwiają także chwytanie przedmiotów i posługiwanie się nimi.

Naturalny kolor paznokci jest bladoróżowy. Ich wolny brzeg jest jaśniejszy, w kolorze kości słoniowej. Zdrowe paznokcie są przejrzyste i mają równą powierzchnię. Mocno przylegają do łożyska, nie rozdwajają się, nie łamią. Powinny być stosunkowo twarde i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Zmiany na paznokciach mogą być objawem:

  • urazów mechanicznych,
  • niedoborów pokarmowych,
  • rozwijających się chorób.

Paznokcie są swego rodzaju papierkiem lakmusowym dla organizmu – ich stan stosunkowo szybko zmienia się w wyniku chorób ogólnoustrojowych. Przykładowo, zmiana barwy płytki paznokciowej na siną może świadczyć o zaburzeniach dotyczących układu krążenia. Z kolei wypukłe paznokcie to częsty objaw chorób płuc lub oskrzeli. Takich symptomów nigdy nie wolno lekceważyć. Oczywiście jedynym sposobem na ładne paznokcie jest wówczas leczenie podstawowej choroby.

Piękne paznokcie a zdrowa dieta

Powiedzenie, że jest się tym, co się je, sprawdza się także w przypadku paznokci. Przy niedoborze określonych składników pokarmowych ich stan bardzo szybko ulega widocznemu pogorszeniu. Dlatego podstawą pielęgnacji paznokci jest urozmaicona, prawidłowo zbilansowana dieta. Jakość płytki paznokciowej jest także ściśle powiązana z nawadnianiem organizmu. W tym celu warto pić wodę mineralną, ponieważ dostarcza ona szeregu niezbędnych pierwiastków.

Składniki, których nie może zabraknąć w jadłospisie, to przede wszystkim:

  • białko (obecne np. w rybach, soczewicy),
  • kwasy omega (w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych),
  • żelazo (w czerwonym mięsie, zielonych warzywach),
  • cynk (w owocach morza, pestkach dyni),
  • selen (w orzechach brazylijskich, grzybach),
  • krzem (w skrzypie polnym, kaszy gryczanej),
  • wapń (w przetworach mlecznych, wodzie mineralnej),
  • molibden (w fasoli, produktach pełnoziarnistych),
  • witaminy z grupy B, zwłaszcza biotyna (w żółtkach jaj, szpinaku),
  • witamina A (w maśle, marchwi),
  • witamina C (w papryce, jarmużu),
  • witamina E (w nasionach słonecznika, migdałach).

Powyższe substancje w różny sposób oddziałują na płytkę paznokciową. Stanowią dla niej materiał budulcowy, odżywiają ją, utwardzają, zwiększają elastyczność, wspomagają jej wzrost, chronią przed infekcjami i szkodliwą aktywnością wolnych rodników. Ich niedobory można uzupełniać odpowiednio dobranymi (po konsultacji lekarskiej) suplementami diety w tabletkach. Na dłuższą metę jednak nie zastąpią one pełnowartościowego jadłospisu.

Jak prawidłowo pielęgnować paznokcie?

Aby mieć ładne paznokcie, wiele kobiet decyduje się na regularny manicure. Niestety, to właśnie on (zwłaszcza gdy nie zostanie wykonany umiejętnie) jest jedną z najczęstszych przyczyn osłabienia, a nawet zniszczenia płytki paznokciowej. Nawet najlepsze lakiery wysuszają paznokcie i blokują dostęp powietrza. Usuwanie manicure zaś zwykle wiąże się z naruszeniem struktury płytki paznokciowej – czy to mechanicznym, czy za sprawą wysuszającego działania acetonu.

Częste błędy popełniane przy manicure to:

  • używanie metalowych pilników, piłowanie w różnych kierunkach – łatwo poszarpać w ten sposób wolny brzeg paznokcia, co powoduje jego rozdwajanie i sprzyja infekcjom,
  • nieumiejętne wycinanie skórek bez ich wcześniejszego rozmiękczenia – może prowadzić do uszkodzenia macierzy paznokcia,
  • nadmierne polerowanie płytki paznokciowej – staje się ona zbyt cienka, przez co paznokieć jest wrażliwszy na urazy.

Paznokciom nie służy także palenie papierosów, kontakt z detergentami czy zbyt długie moczenie w wodzie. Takich sytuacji przede wszystkim należy unikać. Wszystkie prace domowe powinno się wykonywać w gumowych rękawiczkach. Podczas wykonywania manicure zaś trzeba zachować najwyższą ostrożność, używać odpowiednich narzędzi w umiejętny sposób, a co pewien czas dać paznokciom odpocząć od lakieru.

W czasie, gdy paznokcie są niepomalowane, warto zastosować intensywną kurację odżywczą. Płytce paznokciowej świetnie służą kąpiele w lekko podgrzanych olejkach (np. arganowym, rycynowym) z dodatkiem preparatów witaminowych. W drogeriach można także zakupić odżywki w postaci emalii. Należy jednak zwracać uwagę na ich skład, w szczególności unikając tych z formaldehydem. Im więcej naturalnych składników, tym lepiej!