Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czasem rezygnujemy z jego jedzenia z powodu braku czasu czy apetytu, a nigdy nie powinniśmy go pomijać. Dowiedz się, dlaczego nie warto pomijać śniadań i co powinno zawierać zdrowe śniadanie.
Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
Pominięcie śniadania sprawia, że organizm obciążony jest gromadzeniem rezerw. Kalorie będą spalane wolniej, a konsekwencją będzie nadmiar tłuszczu. Jeśli chcemy dbać o sylwetkę lub schudnąć jedzmy zdrowe zbilansowane śniadanie.
Warto pamiętać, że jedzenie regularnych posiłków, w tym śniadania, jest kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia i dobrego samopoczucia.
Śniadanie powinno być dobrze zbilansowane, a także odżywcze. Dlatego komponując pierwszy posiłek dnia, warto skupić się na produktach zbożowych pełnoziarnistych, takich jak razowe lub grahamowe pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli lub otręby. Warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych, które dostarczą organizmowi energii na dłużej, a także wpłyną na dłuższe uczucie sytości.
Dodatkowo warto pamiętać o zbilansowaniu posiłku poprzez dodanie białka i zdrowych tłuszczy. Do śniadania warto dodać np. jajko, chudego białka drobiowego, ser biały lub jogurt naturalny, a także orzechy, nasiona czy awokado.
Kiedy ciężko jest nam dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika, warto wspomóc jelita dawką ISPAGUL® S.
Wskazaniem do stosowania suplementu diety jest uzupełnienie codziennej podaży błonnika w diecie. W składzie proszku Ispagul® S znajduje się połączenie łupiny nasiennej oraz nasion babki jajowatej, które wspomagają pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, starajmy się go nie pomijać.