Tłuste ryby morskie, na stałe powinny zagościć w Twoim codziennym menu. To właśnie one, obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, które niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a także wzrok.
Naukowcy potwierdzają!
Powszechnie było wiadomo, że kwasy omega-3, które mogliśmy znaleźć m.in. w mięsie łososia, pozytywnie wpływają na serce i mózg. Od dziś śmiało możemy również powiedzieć, że miłośnicy ryb chronią dzięki nim również swój wzrok!
Badania naukowe dowiodły, że ryby po prostu warto jeść. W artykule pt. „Eating Fish Found to Ward Off Eye Disease” czytamy, że kobiety, które wzbogaciły swoją dietę okwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące własnie z ryb, były aż o 42% mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Najwięcej korzyści w ich diecie przyniósł tuńczyk, makrela, sardynki, łosoś i mlecznik.
Jaka jest w tym rola kwasów tłuszczowych omega-3? Kwasy te chronią siatkówkę przed uszkodzeniami, wywołanymi nieprawidłowo rozwijającymi się naczyniami krwionośnymi. Kwasy omega-3 znajdują się bowiem w siatkówce oka.
Przypomnijmy, że siatkówka jest jedną z najważniejszych części z których zbudowane jest ludzkie oko, odpowiedzialną za prawidłowe widzenie barw i światła, a także ostrość widzenia.
Osoby, które często jedzą ryby o wiele rzadziej borykają się z problemami ze wzrokiem niż osoby, które ich nie jedzą.
Cenne składniki
Rybę możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Pamiętajmy, że nie tylko mogą one stanowić osobny posiłek, ale również często dodajemy je np. do sałatkiczy makaronów. Smaczna sałatka z dodatkiem warzyw i tuńczyka, dostarczy wiele potrzebnych naszym oczom kwasów omega-3!
W rybach, takich jak łosoś, makrela czy tuńczyk, znajdziemy m.in:
- cynk
- miedź
- selen
A co zamiast ryb?
Oczywiście, zachęcamy wszystkich do częstego spożywania ryb, jednak jeżeli ktoś nie lubi, nie chce bądź nie może ich jeść, warto aby włączył do swojego jadłospisu inne produkty spożywcze, które zawierają kwasy tłuszczowe, takie jak:
- olej sojowy
- olej lniany
- olej słonecznikowy
- olej rzepakowy
- olej z orzechów włoskich
Pamiętajmy jednak, że powyższe produkty nie posiadają aż tak duże cennego tłuszczu, jak w rybach. Na szczególną uwagę zasługuje tu jednak olej lniany, który jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin!