Dobro z luteiny

Każdy z nas powinien dbać o wzrok, ponieważ jest to nasz najcenniejszy zmysł, dzięki któremu odbieramy większą część sygnałów i bodźców z otoczenia. Ważny jest nie tylko odpowiedni odpoczynek, ale również dostarczenie do organizmu cennych składników, które mają korzystny wpływ na układ wzroku. Wśród nich najważniejsza jest luteina, dlatego w dzisiejszym artykule w całości skupimy się na jej zbawiennym wpływie na funkcję wzroku.

 

Czym jest luteina?

Jest to związek organiczny należący do ksantofili z grupy karotenoidów, który jest wytwarzany wyłącznie przez rośliny. Dzięki luteinie, rośliny takie jak pomidor, dynia, marchewka lub nagietek wyróżniają się charakterystycznym pomarańczowym odcieniem.

Pomimo że nie jest ona wytwarzana przez ludzki organizm, to jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, dlatego nasza dieta powinna być bogata w składniki zawierające odpowiednią ilość tego niezwykle cennego barwnika.

 

Wpływ luteiny na organizm

Luteina jest bardzo silnym antyoksydantem, który działa jak naturalny filtr chroniący oczy przed promieniowaniem UVA oraz UVB. Dzięki niej, aż 90 procent szkodliwych promieni UV nie dociera do siatkówki, dlatego jest związkiem, który zapobiega wielu poważnym dysfunkcjom wzroku, takim jak AMD, jaskra, zaćma lub zwyrodnienie plamki żółtej.

Luteina filtruje również światło niebieskie oraz promieniowanie nadfioletowe, dlatego osoby zmagające się z jej niedoborem często odczuwają zmęczenie, swędzenie oraz ból oczu. Również i skóra korzysta dobroczynnego wpływu luteiny, która poprawia jej nawodnienie, uelastycznia oraz normalizuje pracę gruczołów łojowych.

 

Jak dostarczyć luteinę do organizmu?

Na początku artykułu wspomnieliśmy, że luteina nie jest produkowana przez organizm człowieka, dlatego musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Zalecana dawka wynosi co najmniej 6 mg na dobę i powinna być bezwzględnie przestrzegana.

W szczególności powinny o tym pamiętać osoby spędzające dużą ilość czasu przed komputerem, telewizorem lub za kierownicą, ponieważ to one są najbardziej narażone na groźne dolegliwości związane z niedoborem luteiny. Jak więc skutecznie dostarczyć do organizmu ten niezwykle cenny związek?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów. Według badań najwięcej luteiny zawierają zielone, żółte lub pomarańczowe warzywa, dlatego Wasza codzienna dieta powinna uwzględniać jarmuż, szpinak, natkę pietruszki, kapustę włoską, brokuły, szczypiorek, cukinię, paprykę oraz dynię.

Luteina znajduje się również w owocach, ale jej zawartość jest znacznie mniejsza i oscyluje na poziomie 1 mg w 100 g produktu.

Naszych czytelników zachęcamy do stosowania preparatu Klarin Quattro. Jest to bezpieczny suplement diety, który nie tylko zawiera aż 10 mg luteiny w jednej porcji, ale również posiada formułę wzbogaconą o wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają funkcję wzroku.

Podziel się: