Niejednokrotnie wskazywaliśmy na naszym blogu, jak duże znaczenie w profilaktyce narządów wzroku mają owoce. Pisaliśmy o tym między innymi w tekście poświęconym czarnej jagodzie, a pośrednio także podczas zgłębiania wiedzy na temat witaminy B2.
Dziś postaramy się jednak rozwinąć ten wątek, ponieważ owoców, które mogą poprawić i usprawnić pracę naszych oczu, jest naprawdę sporo.
Owoce posiadają wiele witamin i składników mineralnych, skutecznie ochraniających wzrok człowieka. Wspomnieć tu należy przede wszystkim witaminę A (a dokładnie – beta-karoten), choć nie jest ona odosobniona – równie ważną rolę odgrywają bowiem witaminy C oraz E. Gdzie można więc je znaleźć i jakie są ich funkcje? Spieszymy z odpowiedzią!
1. Witamina A: brzoskwinia
Największą zaletą witaminy A jest fakt, że jest ona silnym antyoksydantem, przez co umożliwia zwalczanie wolnych rodników, które bardzo często są przyczyną różnego rodzaju uszkodzeń wzroku. Co więcej, witamina ta poprawia jakoś widzenia, przede wszystkim zapobiegając kurzej ślepocie – chroni bowiem fotoreceptory i usprawnia ich funkcjonowanie tak, abyśmy nie mieli problemów z odpowiednim widzeniem po zmierzchu.
Warto pamiętać także o tym, że witamina A pomaga chronić oczy przed tak zwanym „zespołem suchego oka”, który to jest jednym z najczęściej występujących schorzeń narządów wzroku. Przypomnijmy, że w naszym ostatnim wpisie na ten temat szczegółowo wyjaśnialiśmy, na czym polega zespół suchego oka i jakie są jego przyczyny.
W jakich owocach można natomiast znaleźć witaminę A? Głównie w brzoskwiniachoraz śliwkach, a także pomidorach. Jeśli zaś chcemy, aby beta-karoten był przez nasz organizm dobrze wchłaniany, sięgnijmy po produkty, zawierające znaczne ilościwitaminy E, czyli orzechy, sezam i migdały.
2. Witamina C: cytrusy, kiwi, truskawka
Witamina C dba przede wszystkim o trwałość naczyń krwionośnych, jakie znajdują się w gałce ocznej. Może ona również odpowiednio je wzmocnić, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu. To natomiast chroni oczy przed wylewami i krwotokami podspojówkowymi, które są niezwykle niebezpieczne dla naszych narządów widzenia.
Miejmy więc na uwadze, że składnik ten jest niezbędny w odpowiedniej profilaktyce wzroku, a jego ogromną zaletą jest to, że jest on łatwo dostępny. Wystarczy tylko regularnie spożywać kwaśne owoce – nie tylko cytrusy, ale też truskawki, kiwi oraz czarne porzeczki.
3. Antocyjany: czarna jagoda, wiśnia, aronia, żurawina, malina
Antocyjany to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów, które są naturalnymi(niebieskimi, czerwonymi oraz fioletowymi) barwnikami roślinnymi. Podobnie, jak witamina A, również one doskonale radzą sobie w walce z wolnymi rodnikami, a także regenerują te enzymy, które zostały już przez nie zaatakowane.
Co jeszcze? Antocyjany wspomagają właściwe ukrwienie gałki ocznej oraz doskonale sprawdzają się w eliminowaniu stanów zapalnych narządów wzroku. Znaleźć je można natomiast w takich owocach, jak malina, aronia i – przywoływana już we wstępnie – czarna jagoda.
Jak więc widać, owoce są niezbędne w odpowiedniej ochronie wzroku – koniecznie trzeba uwzględnić je w codziennej diecie. Pamiętajmy jednak o tym, aby dokładnie je myć przed spożyciem, ponieważ surowe owoce mogą naszym oczom bardziej zaszkodzić niż pomóc.