Dieta dobra na oczy? Tak! Nie wystarczy bowiem dbać o oczy wyłącznie od zewnątrz. Równie istotna jest odpowiednia dieta, dzięki której niezbędne dla oczu składniki wspomogą ich zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie.
Zdrowe oczy to takie, którym nie brakuje minerałów, witamin i innych, niezbędnych składników odżywczych.
Witamina A ma dobroczynny wpływ na Twój wzrok. W czym tkwi jej siła? Przede wszystkim witamina A wzmacnia siłę wzroku, jednocześnie zapobiegając jego osłabieniu, np. kurzej ślepocie. Witamina ta jest silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok.
Co więcej, odgrywa również ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, odpowiadających za prawidłowe widzenie o każdej porze dnia. A gdy witaminy A jest za mało? Niedobór tej witaminy może się przyczynić do powstawania owrzodzeń czy też blizn rogówki.
Szukajmy witaminy A w:
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A powinna pokryć już szklanka soku z marchwiz dodatkiem łyżeczki dobrego oleju (możemy też przygotować z marchwi surówkę) oraz przynajmniej jeden posiłek składający się ze świeżych, zielonych warzywi owoców. Nie zapominajmy, że owoce powinniśmy jeść 3 razy dziennie!
Najwięcej witaminy A znajdziemy też w tłustych produktach mlecznych, czyli mleku, śmietanie, jogurtach, serach żółtych, twarogach i margarynie. Bogate w witaminę A są również żółtka jaj, ryby i wątróbka. Ryba i wątróbka powinny zagościć na naszych talerzach co najmniej raz w tygodniu.