Częste choroby i długotrwała walka z infekcjami to problem niejednego pacjenta. Zwiększona podatność na infekcje może wiązać się jednak z czynnikami, na które człowiek niekoniecznie ma wpływ. Zmiana diety i trybu życia oraz aktywność fizyczna mogą pomóc we wzmacnianiu odporności. Jakie są domowe sposoby na odporność i co można zrobić, by zadbać o lepsze funkcjonowanie swojego układu odpornościowego? Jakie suplementy mogą wzmocnić naturalną odporność? Po więcej informacji na temat wzmacniania odporności domowymi sposobami oraz suplementacją zapraszamy do artykułu!
Człowiek każdego dnia styka się z czynnikami, które mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm, przyczyniając się do pogorszenia jego kondycji zdrowotnej i pojawienia się wielu chorób. Przed czynnikami tymi chroni człowieka jego naturalna odporność, czyli złożone mechanizmy obronne. Każdy człowiek ma inną odporność, a codzienny styl życia, jakość diety i aktywności mogą wpływać na nią korzystnie lub negatywnie. Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny zabezpiecza przed bakteriami, wirusami oraz grzybami, ewentualnie zwalcza infekcje szybko i zazwyczaj bez powikłań. Gdy jednak odporność organizmu jest osłabiona, człowiek jest bardziej podatny na choroby, a przy tym trudniej je przechodzi i jest bardziej narażony na ich powikłania.
Nie bez powodu mówi się, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dbanie o odporność naturalną jest niezwykle ważne, ponieważ prawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu ma ogromne znaczenie w walce z chorobą. Osłabiona odporność w większości przypadków nie jest czymś, na co człowiek nie może mieć wpływu. Poza wyjątkowymi sytuacjami zaburzającymi funkcjonowanie układu odpornościowego istnieje również wiele przypadków, gdy to człowiek „sam sobie szkodzi” – swoim stylem życia, dietą itd. Odporność organizmu można wspomagać, skupiając się na dostarczaniu mu niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto też znać sprawdzone sposoby na odporność, a te często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Układ odpornościowy można też „trenować”, by lepiej działał w sytuacjach zagrożenia. Ponadto należy zadbać o możliwość regeneracji organizmu i balans między pracą a wypoczynkiem.
Na poziom odporności człowieka i funkcjonowanie jego układu odpornościowego wpływ ma wiele czynników, w tym również wiele takich, na które można wpływać. Do osłabienia odporności przyczynia się między innymi:
Na osłabienie naturalnej odporności w niekorzystny sposób może wpływać również mała ilość aktywności fizycznej lub jej całkowity brak. Nie bez znaczenia są tutaj także używki. Niekorzystnie na organizm człowieka wpływa między innymi spożywany w nadmiarze alkohol czy palenie papierosów.
O odporność organizmu należy dbać, a można to robić na wiele sposobów. Układ odpornościowy musi być ćwiczony regularnie, zatem „zamykanie się w szklanej klatce” byle tylko nie zachorować nie jest dla niego dobrą opcją – czasowo ograniczy to co prawda choroby w związku z mniejszym narażaniem się na czynniki chorobotwórcze, jednak przy powrocie do normalnego stylu życia infekcje wrócą ze zdwojoną siłą. Najważniejsze jest zatem naturalne wzmacnianie odporności, by organizm był silny i gotowy do walki z różnorodnymi zagrożeniami. Jednym ze sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego człowieka jest regularna aktywność fizyczna oraz zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, nawadnianie organizmu, a także hartowanie. Nie bez znaczenia pozostaje również odpoczynek i odpowiednia ilość snu.
Jakość spożywanych posiłków ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka, w tym jest również istotna dla prawidłowej pracy jego układu odpornościowego. Aby dbać o odporność naturalną, należy znaleźć miejsce w jadłospisie dla dużych ilości warzyw i owoców. Codzienna dieta powinna zawierać również pełnoziarniste produkty i rośliny strączkowe, a poza tym nie może w niej zabraknąć zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Nie można też zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – niedostateczna ilość przyjmowanych płynów to chociażby większa podatność na uszkodzenia skóry i śluzówek, a te stanowią wówczas wrota dla infekcji.
Jakie owoce na wzmocnienie odporności organizmu sprawdzą się najlepiej? Korzystnie na układ immunologiczny wpływa dieta bogata w cytrusy, w tym w cytryny, pomarańcze, limonki, mandarynki oraz grejpfruty. Odporność można wzmacniać również pokarmami bogatymi w selen, miedź i cynk, ważne są także flawonoidy. Przy niedoborach witamin i minerałów mogą się sprawdzić również naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu, które są dostępne w każdej aptece. Przykładem może być miód Manuka.
Wymieniając domowe sposoby na odporność, nie można zapomnieć o roli, jaką pełni aktywność fizyczna. Nie chodzi tu o obciążające sporty wyczynowe, ale o umiarkowaną aktywność, która będzie dostosowana do możliwości danej osoby, jej kondycji i upodobań. Nie każdy odnajdzie się w maratonach czy na siłowni, ale już spacer na świeżym powietrzu, jazda na rowerze czy wizyta na basenie mogą zredukować skutki stresu, w tym niekorzystnie wpływającego na układ odpornościowy kortyzolu. Nie bez powodu mówi się, że ruch to zdrowie – osoby regularnie uprawiające dostosowane do swoich możliwości sporty rzadziej mają problemy z nadwagą, a ich układ immunologiczny pracuje lepiej. Aktywność na świeżym powietrzu to też dobry wstęp do hartowania.
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale naturalna odporność organizmu to także równowaga między aktywnością a wypoczynkiem. Aby wspierać odporność naturalną, należy zatem znaleźć czas na zregenerowanie sił. Ważna jest zarówno odpowiednia jakość wypoczynku w ciągu dnia, jak i w nocy. Organizm przemęczony i przepracowany, któremu dostarcza się zbyt małą ilość snu lub sen kiepskiej jakości, to organizm, który będzie bardziej podatny na różnego rodzaju choroby. Przedłużające się niedobory snu mogą stać się też przyczyną cukrzycy, otyłości oraz nadciśnienia. Sen i odpoczynek to bardzo ważne, proste i przyjemne domowe sposoby na wzmocnienie organizmu, których potencjału nie należy lekceważyć.
Na funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka korzystnie wpływa również hartowanie. Z czym się ono wiąże? Polega między innymi na stopniowym przyzwyczajaniu organizmu pacjenta do niekorzystnych warunków atmosferycznych. Hartowanie wiąże się czasem również z uprawianiem sportów na świeżym powietrzu, a także z morsowaniem. Czynności te uodporniają organizm na niekorzystny wpływ zmiennych warunków pogodowych, wzmacniają układ krwionośny, poprawiając krążenie krwi, a także przyspieszają przemianę materii. Mają też korzystny wpływ na kondycję i elastyczność skóry oraz zwiększają tolerancję na zimno.
Przy sezonowym osłabieniu odporności lub pierwszych objawach infekcji warto stosować produkty pochodzenia naturalnego, których właściwości umożliwiają zwiększenie odporności i wsparcie organizmu w walce z chorobą. Co brać na wzmocnienie organizmu? Bardzo dobrze sprawdzają się zioła, w tym rumianek, rozmaryn i tymianek, a także szałwia. Dobrym wyborem będą również maliny i czarny bez, echinacea oraz lipa. Ceniona jest również dzika róża bogata w witaminę C, a także czystek, nagietek i produkty pszczele, w tym nie tylko miód, ale też propolis oraz mleczko pszczele. W budowaniu odporności warto postawić również na naturalne antybiotyki. Można do nich zaliczyć między innymi cebulę i czosnek. Bardzo dobrze na odporność działa również imbir i cynamon, żurawina, aloes, a także chrzan i kurkuma.
Na odporność korzystny wpływ mają kiszonki. W ich składzie znajdują się bakterie probiotyczne, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Odbudowują również mikroflorę jelitową. Sprawnie działający układ pokarmowy wpływa z kolei korzystnie na funkcjonowanie odporności – większość procesów immunologicznych zachodzi bowiem właśnie dzięki sprawnie funkcjonującym jelitom. Znajdujące się w układzie pokarmowym dobre bakterie zapewniają organizmowi skuteczną ochronę przed patogenami.
Kiszonki są ponadto cennym źródłem witaminy C, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy B i są też cennym źródłem witaminy A i E, a także magnezu, żelaza, wapnia, fosforu oraz potasu. Wyżej wymienione składniki kiszonek przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu oraz korzystnie wpływają na jego funkcjonowanie.
Wspomagająco warto stosować również naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu, które są dostępne w każdej aptece. Wskazaniem do stosowania tego rodzaju produktów są stwierdzone niedobory witamin i minerałów lub zapobieganie pojawienia się ich. Po preparaty na odporność często sięga się właśnie w okresie jesienno-zimowym w celu uniknięcia infekcji bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych. Ich działanie wiąże się przede wszystkim z poprawą funkcjonowania układu immunologicznego pacjenta. Apteki oferują wiele preparatów na odporność w formie płynów, tabletek, kapsułek oraz płynów doustnych, które są przeznaczone do stosowania w każdej grupie wiekowej. Bazują na wyciągach roślinnych (jagody acai, jagody goji, acerola, jeżówka, dzika różna, czosnek, echinacea, aloes) i kompleksach witamin i minerałów (w tym witaminie C i witaminie D, a także innych), poza tym niejednokrotnie wzbogaca się je w produkty pochodzenia pszczelego (propolis, miód) i wiele innych ważnych dla odporności składników.