O odporność organizmu należy dbać każdego dnia, a niezwykle ważną rolę w tym przypadku odgrywa zdrowa, zróżnicowana dieta pokrywająca zapotrzebowanie na witaminy, minerały oraz inne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Triumwirat zdrowia stanowią: witamina D3, witamina C i cynk, które są ważne dla prawidłowej pracy układu immunologicznego.
Witamina D3 jako jedna z nielicznych jest syntetyzowana w organizmie człowieka, a poza tym można ją dostarczać do organizmu wraz z dietą. Witamina C i cynk nie są jednak w organizmie syntetyzowane, więc ich podstawowym źródłem powinna być zdrowa, zróżnicowana dieta. Wszystkie te trzy składniki odgrywają niebagatelną rolę w kontekście odporności człowieka, dlatego bardzo ważne jest, by zapewnić ich podaż w dawkach zgodnych z zapotrzebowaniem. Ich suplementację należy rozważyć, jeśli dieta nie jest w nie wystarczająco bogata. Suplementacja jest szczególnie istotna w przypadku osłabionej odporności. Jakie są naturalne źródła witaminy C, D3 i cynku? Jakie suplementy wybrać, by uzupełnić ich podaż z diety? Sprawdzamy!
Dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu szczególnie istotne są witaminy i minerały, a te w większości nie są syntetyzowane w naszym ciele. By być zdrowym, należy zapewnić ich podaż wraz z dietą i ewentualnie – suplementacją. Witaminy i minerały pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie, biorąc udział m.in. w procesach metabolicznych, zwalczaniu wolnych rodników, utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i równowagi hormonalnej. Mają niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania każdego układu w ciele człowieka, w tym również układu immunologicznego.
W budowaniu odporności nasz styl życia również jest bardzo istotny. Liczy się regularna aktywność fizyczna, wypoczynek, unikanie stresu i nadmiernego napięcia emocjonalnego, a także dbanie o higienę, odpowiednią jakość i ilość snu oraz hartowanie organizmu. Na odporność negatywnie wpływają używki, przemęczenie i przepracowanie oraz dieta uboga w witaminy i minerały, a bogata w żywność wysoko przetworzoną.
Chcąc jak najlepiej zadbać o odporność organizmu, wzmacniając układ immunologiczny i wspierając jego funkcje ochronne, należy zacząć od zmian w diecie i trybie życia. Dla odporności bardzo ważne są witaminy i minerały dostarczane w odpowiednich do zapotrzebowania dawkach. Szczególne znaczenie w kontekście odporności odgrywa witamina C, D3 i cynk. Jeśli zatem widzisz, że Twoja odporność pozostawia wiele do życzenia, a Twój organizm jest podatny na choroby, zacznij od zwiększenia podaży wspomnianych składników w swojej diecie lub postaw na dostosowaną do potrzeb organizmu suplementację.
Dla odporności bardzo ważna jest odpowiednia ilość witaminy C w codziennej diecie. Pełni ona szereg kluczowych funkcji w organizmie, a jej niedobór może bardzo negatywnie odbić się na kondycji zdrowotnej człowieka. Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, bierze udział w licznych procesach metabolicznych. Jest ważna dla przemian węglowodanów, tłuszczów i białek, poza tym uczestniczy w syntezie niektórych hormonów, hemoglobiny oraz erytrocytów. Witamina C jednocześnie stymuluje układ odpornościowy, a przy tym także syntezę kolagenu, co jest bardzo ważne dla kondycji skóry, szczelności naczyń krwionośnych i szybkości gojenia się ran. Witamina C jest też silnym antyoksydantem, zatem dodatkowo bierze udział w ochronie komórek przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Jej rola w organizmie jest znacznie szersza, dlatego należy zapewnić jej odpowiednią podaż każdego dnia.
Witaminę C można dostarczać do organizmu wraz z dietą. Znajdziemy jej dużo w owocach cytrusowych, a także w papryce czerwonej, natce pietruszki, brokułach, kalafiorze, truskawkach, porzeczkach, aceroli, owocach dzikiej róży oraz w jarmużu. Dobrym źródłem są również kiszonki.
Witamina D3 również jest bardzo istotna w kontekście zdrowia i odporności. Odpowiada za stymulowanie układu odpornościowego, a konkretnie szlaku stanowiącego pierwszą linię obrony przed chorobotwórczymi mikroorganizmami. Witamina D wpływa na zdrowie również na innych polach, odpowiadając za gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz mając wpływ na układ nerwowy, układ ruchu i nie tylko.
Człowiek syntetyzuje witaminę D3 – jest ona wytwarzana w skórze eksponowanej na promieniowanie słoneczne UV. Jej niewielkie ilości można dostarczać do organizmu również z dietą, w tym np. jedząc tłuste ryby. Mimo wszystko jednak wiele osób w naszej szerokości geograficznej ma niedobór tej witaminy, dlatego specjaliści zalecają jej suplementację szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych.
Nie tylko wspomniane wyżej witaminy, ale również niektóre minerały mają ogromne znaczenie dla odporności. Jednym z najważniejszych dla odporności jest cynk. Jego rola w organizmie jest nieoceniona. Pierwiastek ten przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu i ma właściwości przeciwzapalne, a przy tym jest niezbędny do właściwego rozwoju układu kostnego oraz ma duże znaczenie dla wzrostu paznokci i włosów. Ponadto bierze udział w uwalnianiu insuliny i jest ważny dla utrzymania wewnętrznej homeostazy oraz pełni szereg innych funkcji.
Do dobrych źródeł cynku w diecie można zaliczyć mięso, wątróbkę i ostrygi, a także jaja i produkty pełnoziarniste. Znajdziemy go też w grzybach, poza tym dostarczają go do organizmu orzechy i nasiona. Bogate w cynk są też zarodki pszenne, dziki ryż, tofu oraz warzywa strączkowe i kapustne.
Jeśli dieta pacjenta nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na wspomniane składniki, warto rozważyć wdrożenie dodatkowej suplementacji, która uzupełni ich podaż. Suplementację witaminy D, witaminy C i cynku warto rozważyć szczególnie wtedy, gdy nasza odporność pozostawia wiele do życzenia i jesteśmy podatni na infekcje oraz trudno je przechodzimy. Wspomniane składniki można suplementować, stawiając na preparaty jednoskładnikowe, jednak szczególnie praktyczną opcją będzie suplement, w którym znajduje się witamina C + D3 + cynk łącznie. Suplementacji nie można oczywiście traktować jako zamiennika zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, jednak może ona stanowić ich wartościowe uzupełnienie, o ile będzie prowadzona w sposób zgodny z zaleceniami, w tym w dawkach zgodnych z rekomendowanymi.
Bibliografia: