Dieta na dobry wzrok: owoce morza

fotolia.com, 61319638 | Autor: singidavar

Dobre odżywianie jest ostatnio bardzo popularne. Ma ono bowiem wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Właściwa dieta ma również wpływ na nasze oczy. Aby uniknąć takich dolegliwości, jak podrażnienie, zaczerwienienienależy dbać o oczy od zewnątrz, ale też od wewnątrz. Warto więc dostarczać organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych, które wzmocnią wzrok.

Co szkodzi naszym oczom?

Istnieje wiele niesprzyjających oczom czynników, takich jak zanieczyszczone pyłami i spalinami powietrze, kurz domowy, promienie słoneczne czy długa praca przy komputerze. Skutkiem tego są z pozoru banalne dolegliwości oczu, ale w dalszej perspektywie może to prowadzić do osłabienia wzroku i szybszego starzenia się siatkówki. Najczęściej w przypadku wystąpienia takich dolegliwości sięgamy po kropleczy też żele. Jednak aby wzmocnią oczy, warto zadbać w diecie o składniki do prawidłowego funkcjonowania.

Jakie witaminy są niezbędne dla oczu?

Przede wszystkim ważna jest witamina A zawarta w warzywach i owocach. Jest ona silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Witamina C zaś jest niezbędna do syntezy kolagenu, który zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka. Niedobór jej powoduje kruchość naczyń spojówki, a to może prowadzić do wylewów uszkadzających wzrok.

Mniej doceniana, a równie istotna jest witamina E. Jej źródłem są oleje, migdały, orzechy, a także kiełki pszenicy. W diecie korzystnej dla oczu należy też zadbać o obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich głównym źródłem są ryby, takie jak łosoś. Stanowią one budulec tkanki nerwowej zawartej w siatkówce oka.

Owoce morza, które zawierają cenną miedź

Warto też zadbać o posiłki bogate w minerały, takie jak miedź (owoce morza: ostrygi, małże), cynk (jajka, ryby, chude mięso). Kluczowe jest też dostarczanie antyocyjanów, czyli barwników pochodzących z warzyw, owoców oraz kwiatów. Wspierają one oczy, chronią naczynia krwionośne, a także stymulują organizm do produkcji rodopsyny.
Bardzo przyjazną oku substancją jest luteina, czyli przeciwutleniacz likwidujący wolne rodniki. Znajdziemy ją w dyni, szpinaku, żółtkach jaj. Stanowi ona filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie utrafioletowe. Luteina obniża ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i zwyrodnienia siatkówki.

Problemy ze wzrokiem dotykają coraz większą grupę osób, dlatego bardzo ważna jest profilaktyka. W tym celu warto stosować się do kilku podstawowych zasad. Właściwy sposób dbania o dobry wzrok to wzbogacona dieta, prawidłowa higiena pracy przy komputerze.

Podziel się: