Spożywanie produktów z witaminą C (kwasem askorbinowym) poprawi stan naszego zdrowia, działając również pozytywnie na oczy. Możemy dzięki temu zapobiec zaćmie, inaczej katarakcie, która polega na całkowitym lub częściowym zmętnieniu soczewki. Sprawia, że nasz wzrok słabnie, a nawet może być przyczyną ślepoty.
W przedniej komorze oka znajduje się wodnista ciecz, która zawiera witaminę C. Soczewka jest dzięki temu chroniona przed mętnieniem i utlenianiem. Wystarczy jeść dużo produktów z witaminą C, aby zabezpieczyć swoje oczy przed chorobami.
Gdzie znajdziesz witaminę C?
Znajduje się ona przede wszystkim w owocach, np. w cytrynie, czarnej porzeczceoraz w warzywach, np. w pomidorach, papryce, ziemniakach. Istotnym źródłem witaminy C są też produkty pochodzenia zwierzęcego tj. wątroba wołowaczy wieprzowa.
Witamina C należy do jednych z najbardziej popularnych antyoksydantów, które łagodzą szkodliwy wpływ wolnych rodników, czyli niszczą występujące w organizmie związki o działaniu utleniającym. Ponadto kwas askorbinowy chroni narząd wzroku przed promieniowaniem słonecznym.
Promieniowanie UV może spowodować między innymi pojawienie się słonecznego zapalenia spojówki czy rogówki, zwyrodnienie plamki żółtej i wiele innych niebezpiecznych chorób oczu. Witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnychnarządu wzroku, chroni soczewkę przed uszkodzeniem oraz umożliwia regulowanie wytwarzania cienkiej powłoki ochronnej oka, czyli filmu łzowego, którego zadaniem jej odżywianie i nawilżanie oczu.
Witamina C – naturalny przeciwutleniacz chroniący oczy
Witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który odgrywa bardzo dużą rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Ze względu na swoje właściwości poprawia stan naszego zdrowia. Usprawnia działanie układu odpornościowego, dzięki niej żelazo jest łatwiej przyswajalne przez organizm. Poza tym ma bardzo dobry wpływ na układ nerwowy, jest częścią procesu tworzenia tkanki łącznej oraz aktywowania niektórych enzymów.
Witaminę C możemy rozpuścić w wodze, co sprawia, że jest dosyć szybko wydalana z organizmu. Z tego powodu ważne jest to, aby często spożywać produkty bogate w kwas askorbinowy. Poprawi się wówczas nasze samopoczucie, będziemy pełni życia i entuzjazmu.
Niedobór witaminy C może doprowadzić do napływu krwi do wnętrza narządu wzroku czy też do wylewów podspojówkowych.