Nasz układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm, którego kondycja zależy od wielu czynników. Na skutek nieodpowiedniej diety, stresu, choroby czy przemęczenia ulega osłabieniu, przez co łatwiej dopadają nas różnego rodzaju infekcje. Ważnym elementem wzmacniania układu immunologicznego jest dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jednym z kluczowych dla odporności składników jest witamina C. Dowiedz się więcej na temat jej roli w ochronie naszego zdrowia.
Rolą układu odpornościowego człowieka jest ochrona organizmu przed zagrożeniami płynącymi z zewnątrz. To właśnie dzięki niemu z reguły dobrze radzimy sobie z oddziaływaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak np. wysoka lub niska temperatura otoczenia, kontakt ze szkodliwymi substancjami bądź niebezpiecznymi patogenami. Niestety, kiedy układ odpornościowy nie działa jak należy, łatwo „łapiemy” infekcje i trudno nam się z nimi uporać.
Układ odpornościowy jest jak skomplikowany mechanizm, zbudowany z wielu elementów. Składa się z takich narządów jak m.in. szpik kostny, grasica, węzły chłonne i tkanki limfatyczne. Kiedy organizm ma kontakt z wirusami, bakteriami czy alergenami, mamy do czynienia z dwoma różnymi odpowiedziami – nieswoistą i swoistą. Podczas odpowiedzi nieswoistej dochodzi do aktywacji niektórych leukocytów, białek i komórek tkanki łącznej. W odpowiedzi swoistej biorą udział limfocyty B i T, a także wytwarzane przez nie przeciwciała. To właśnie ze względu na złożoność układu odpornościowego istnieje tak wiele czynników mających wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie. Kluczowa okazuje się zbilansowana dieta, dostarczająca odpowiednią ilość witamin i minerałów, a także regularna aktywność fizyczna czy właściwa ilość czasu przeznaczonego na sen i regenerację.
Witamina C a odporność – to temat popularny i szeroko dyskutowany, ze względu na wiele sprzecznych informacji. Ponieważ witamina C jest jedną z tych najpowszechniej stosowanych, dane na jej temat interesują szerokie grono osób. Jak to jest z tym wspieraniem odporności?
Dla wielu z nas witamina C na odporność to proste rozwiązanie, kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia. Rzeczywiście, jest ona już od wieków kojarzona ze wspomaganiem układu immunologicznego. Prawdopodobnie każdy pamięta opisywany w podręcznikach szkorbut – chorobę marynarzy czy więźniów związaną właśnie z niedoborem witaminy C, a objawiającą się m.in. wypadaniem zębów oraz problemami z gojeniem się ran. To właśnie przyczynami tej choroby zainteresował się laureat Nagrody Nobla Albert Szent- Györgyi. Ten pochodzący z Węgier biochemik jako pierwszy wyizolował kwas askorbinowy, co stanowiło początek badań nad witaminą C oraz jej wyjątkowymi właściwościami. Wpływem witaminy C na odporność zajmował się też inny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, badający w swoim prywatnym instytucie jej biologiczną rolę.
Chociaż trudno jednoznacznie wskazać mechanizm odpowiadający za pozytywny wpływ witaminy C na działanie układu immunologicznego, szereg badań wskazuje na to, że jej przyjmowanie może zmniejszać częstotliwość występowania przeziębień, a w przypadku infekcji łagodzić jej objawy oraz skracać czas trwania choroby. Prawdopodobnie duży wpływ na unikalne właściwości kwasu askorbinowego ma fakt, że jest on silnym przeciwutleniaczem, pozwalającym na ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Witamina C nazywana jest także kwasem askorbinowym, kwasem askorbowym czy kwasem L-askorbinowym. Jest ona pochodną glukozy o dość prostej budowie, a zarazem jedną z najczęściej przyjmowanych witamin. W postaci wyizolowanej lub syntetyzowanej ma formę krystalicznego proszku o białawej barwie i delikatnym zapachu. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i dość trudno rozpuszczalną w etanolu.
Jak już wspomniano, witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że stanowi skuteczne wsparcie w walce z wolnymi rodnikami. Jest również ważnym kofaktorem wielu reakcji enzymatycznych – okazuje się niezbędna podczas licznych procesów zachodzących w organizmie. Wspiera m.in. produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za właściwą kondycję skóry, chrząstek, kości czy naczyń krwionośnych. Jest ważna dla odpowiedniego przyswajania żelaza, syntezy hormonów oraz neuroprzekaźników. Dodatkowo witamina C ma pozytywny wpływ na poziom naszej energii.
Witaminę C musimy dostarczać sobie razem z pożywieniem, dlatego dla wzmocnienia odporności tak ważna jest zbilansowana, zapewniająca organizmowi odpowiednią podaż witamin i minerałów dieta. Duże ilości witaminy C znajdują się przede wszystkim w warzywach i owocach. Najwięcej znajdziemy jej w papryce, cytrusach, brokułach, owocach dzikiej róży, truskawkach, natce pietruszki czy czarnej porzeczce.
Pomocne w dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego mogą być profesjonalne preparaty witaminowe. Jeśli chodzi o witaminę C, suplement diety okazuje się szczególnie przydatny w sytuacji obniżonej odporności czy w sezonie jesienno-zimowym, kiedy najłatwiej o przeziębienie lub grypę.
Warto tu wspomnieć o drugim składniku mającym znaczący wpływ na naszą odporność, a mianowicie o cynku. Jego rola w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej jest niezwykle istotna – niedobory tego pierwiastka osłabiają produkcję limfocytów T i upośledzają proces immunologiczny już na samym jego starcie. Dlatego wśród suplementów diety wzmacniających odporność znajdziemy wiele propozycji bazujących właśnie na cynku, skutecznie uzupełniające niedobory tego minerału. Szczególnie trafionym wyborem będzie połączenie cynku z witaminą C, co pozwoli w wyjątkowo skuteczny sposób wzmocnić naturalną odporność – sięgnij po Zincas Max C+D3, łączący w sobie dobroczynne właściwości cynku, witaminy C oraz pozytywnie oddziałującej na kości witaminy D3.